Lidköpings Ridklubbs riktlinjer och regler gällande användning av mobiltelefon i stallet samt publicering av bilder och film under lektionsverksamhet.

 

Värdegrund

Mobiltelefoner får inte användas under ridning, hantering av hästar och i miljöer där hästar vistas om det inte är absolut nödvändigt eller om tillåtelse givits av säkerhetsansvarig ridlärare. Vårt beteende i stallet ska alltid prioritera vår egen, andras och hästarnas säkerhet och välbefinnande. Dessa regler grundar sig i Lidköpings ridklubbs värdegrunder, vill du ta en titt på värdegrunderna? Klicka HÄR.

Syfte

Syftet med detta styrdokument är att säkerställa att användning av mobiltelefoner under ridning, hantering av hästar och i miljöer där hästar vistas i ridskoleverksamheten sker på ett respektfullt och säkert sätt för att främja välmående, minskar risken för skador och att någon som inte givit sin tillåtelse filmas eller fotograferas.

 

Varför?

Vi är i stallet för att vi tycker det är roligt att pyssla med och lära oss om hästarna och ridning samt att umgås med klubbkompisar. Då är inte mobiltelefonen ett nödvändigt inslag. Mobiltelefonen kan även utgöra en säkerhetsrisk om uppmärksamheten riktas mot den i stället för hästen som alltid måste komma i första hand. Några säkerhetsaspekter är:

 

  1. Ryttarens säkerhet: Att använda mobiltelefoner när man är i stallet eller på hästryggen kan orsaka distraktion och minska uppmärksamheten av hästens och din omgivning, vilket kan öka risken för olyckor. Ryttare som är distraherade av sin telefon kan också missa viktiga signaler från hästen, som att den är orolig eller på väg att sparka.

 

  1. Hästens säkerhet: Hästar är flykt- och flockdjur och kan reagera på oväntade ljud och rörelser, inklusive ljudet av mobiltelefoner, vilket kan orsaka stress och distraktion. Att använda en mobiltelefon när man är i hästens omedelbara närhet kan öka risken för olyckor och skador för både för ryttaren och hästen.

 

  1. Utbildning: Att lära sig hantera hästar kräver koncentration och uppmärksamhet av hästens beteende och kroppsspråk, vilket kan missas om man är distraherad av sin telefon. Att utveckla god hästkännedom är skadeförebyggande och något man har med sig och drar nytta av resten av livet.

 

  1. Etikett och respekt: Att använda mobiltelefonen på ett oaktsamt sätt kan även uppfattas som respektlöst mot andra personer i stallet. Genom att undvika att använda mobiltelefonen när du är i stallet visar du respekt gentemot andra. Att använda en mobiltelefon när man är i stallen kan också störa lugnet och trivseln, som är viktigt för hästarnas och vårt välbefinnande.

 

 

Det är roligt och uppskattat att det finns ett stort intresse för att ta bilder och filma tillsammans med våra hästar och ponnyer och det är självklart tillåtet. Men det är viktigt att det sker under säkra former och på ett respektfullt sätt.

Om det känns svårt att säga nej till att vara med på film eller bild kan du be en ridlärare om hjälp. Vi hjälps alla åt att skapa en trygg och säker inlärningsmiljö där vi respekterar varandra.

 

Glöm inte att ridskolan även är en arbetsplats och ridläraren är ansvarig för säkerheten. Om du är inne på ridbanan och filmar måste ridläraren även tänka på din säkerhet. Desto fler människor på marken under lektionen desto mer uppmärksamhet måste ridläraren ge åt att utvärdera säkerheten för dessa personer och mindre åt utbildning. För att minska risken för olyckor och gynna inlärningsmiljön kommer personer vars närvaro inte har ett syfte som gynnar lektionsverksamheten kunna nekas att vistas på ridbanan.  Det är alltid ridläraren som avgör vilka som får visas på ridbanan under LRKs lektionsverksamhet.

 

Regler som gäller under ridskoleverksamhet:

  1. Mobiltelefoner ska vara inställda på ljudlöst läge vid vistelse på hela anläggningen.

  2. Vid samtal i telefon på läktaren talar vi lugnt och tyst samt försöker hålla samtalet kort.

  3. Mobiltelefoner får inte användas när man befinner sig i hästarnas omedelbara närhet (en hästs omedelbara närhet är när man till exempel är i stallen och gör i ordning hästen eller vid in- och utsläpp av hästar), undantag vid nödsituationer, till exempel vid skada eller sjukdom.

  4. Användningen av mobiltelefoner under ridning är inte tillåten under lektionstid (det är tillåtet att ha med sig mobiltelefon vid uteritt men den ska alltid bäras i en säkerhetsficka eller fastsättas på ett säkert sätt och vara inställd på ljudlöst läge).

  5. Hörlurar är inte tillåtna under ridning, när man befinner sig i hästens omedelbara närhet eller när man rör sig på anläggningen där fordon brukas (det är tillåtet att ha en hörlur i ett öra på låg ljudnivå så att man fortfarande uppfattar händelser i sin omgivning där inga hästar vistas eller fordon brukas).

  6. Vid filmning under lektionstid krävs tillstånd av säkerhetsansvarig ridlärare och samtliga som befinner sig på ridbanan och redogörelse för vilket ändamål filmningen utförs, till exempel i utbildningssyfte och/eller för publicering.

  7. Vid publicering av film- och bildmaterial krävs tillstånd från samtliga som går att identifiera (detta inkluderar även ridläraren), till exempel via ansikte eller röst.

  8. Vi vill upprätthålla en positiv och respektfull atmosfär, vilket innebär att vi inte tillåter något film- eller bildmaterial som är kränkande eller mobbande att delas eller publiceras.

  

Om du är intresserad av att läsa mer om säkerhet i stallet, vid ridning och hantering av hästar kolla in Svenska Ridsportförbundets säkerhetsanvisningar ”Säker med häst” HÄR.

RIDSKOLAN

Ridavgift

2024-01-10

Ridschema m.m våren 2024

2024-01-05

Medlemsavgift 2024

2023-12-08

Läs våra säkerhetsregler

2022-09-30

Nyhetsarkivet

TÄVLING

Klubbtävlingar våren 2024

2024-04-13

Terminsplanering våren 2024

2024-01-02

Tävlingsarkivet

INFO FRÅN DISTRIKTET

KALENDER

<<april>>
måntisonstorfrelörsön
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345